Kratki vodič po otoku Rabu 
plaže • parkovi • grad i mjesta na otoku • sport • povijest, umjetnost i kultura • turizam 
OTOK Rab, biser Jadrana, evropsko odmorište već više od 120 godina

Vodič " RAB - otok i grad" 
možete kupiti u tisku i trgovinama na otoku: ISBN 953-6570-09-2

 • Rab- raj u moru ljubavi
 • Ukratko o otoku / položaj, povijest
 • Kulturna baština Raba / Javni spomenici
 • Mjesta na otoku
 • O gradu Rabu
 • 120 godina rapskog turizma
 • sport i rekreacija
 • noćni život i zabava
 • Fotografije plaža

 •  
 • Legenda o Sv.Kristoforu
 • Legenda o Sv. Marinu, osnivaču Republike San Marino
 • Rapske viteške igre
 • Članak o ponosu grada - parku KOMRČAR
 • Park-šuma Kalifront
 • Dominis - katolički biskup, dekan Windsora i skolastik
 • Tradicionalna rapska kuhinja
 • dolazak - mali autoplan
 • red plovidbe trajekata za Rab
 • karta otoka
 • plan grada
 • otočne bus linije
 • RAB - oasa opuštanja, otok ljubavi
  Mnogi kažu da je Hrvatska zapanjujuće lijepa zemlja sa bogatstvom baštine i zadivljujućim krajolicima. Jadranska obala s tisuću otoka posebno je popularna među turistima, kako domaćim tako i stranim turistima iz cijelog svijeta zbog svojih starih mediteranskih gradića i karakteristične slike crvenih krovova okruženih planinama i dramatične azurne boje mora uz prekrasne plaže.

  Otok Rab je jedan od dragulja tog prekrasan blaga, idealno mjesto za odmor koje pruža jedinstveno iskustvo i najbolju vrijednost u bilo koje vrijeme godine. To je razlog zašto mnogi kažu 'jednom Rab - Rab uvijek' i vraćaju se iz godine u godinu ili se čak nasele na otoku. Toliko nekarakteristično za ova vremena, ovo je otok na kojem se stanovništvo ne smanjuje.

  Rab je otok Kvarnera u PG županiji, jedan od najpopularnijih i najljepših otoka na Jadranu, ima grad lijep kao Dubrovnik i zelene šume kao na Mljetu ... Nakon Opatije, ovo je jedno od najpopularnijih mjesta za odmor i wellness oaza. Već na 1889, Rab je proglašen morskim odmaralištem i spa resort. Britanski kralj Edward VIII i američki Lady Wallis Simpson je dao novi poticaj turizmu boravkom na otoku tijekom  svog putovanja Jadranom i Mediteranom 1936. kada se zaljubljeni par zaustavio u prekrasnom starom gradu s četiri zvonika i gdje su se i okupali goli, te na taj način započeli novu epohu i svjetski trend; naturizam.

  Otok je smješten  u Kvarnerski zaljevu i obiluje različitostima; ugodna mješavina starog grada i prirode te prekrasnih uvala, privlači posjetitelje iz godine u godinu. Otok je pogodno mjesto za odmor bilo da treba kratku pauzu ili duži godišnji odmor.

  Rab je bogat kulturnom baštinom i pun mediteranskog duha, voljen ne samo zbog ljepote četiri zvonika i znamenitosti staroga grada Raba, nego i ubog fascinantnih raznolikosti prirodnih resursa na vrlo malom prostoru; od " mjesečevog krajolika " tj. kamene pustinje okrenute prema kopnu do bogatih šuma hrasta crnike, čistih uvala, pješčanih plaža, plodnih dolina i brda ... Otok Rab ima oko 2600 sati sunca godišnje, a i zime su također blage s temperaturama 8-10C. Velk broj blagih zimskih dana s puno sunca je uobičajen, čineći Rab dobrim izborom za Božić / Nova godina ili za utočište u neko drugo koje doba godine, kad vam je svega preko glave i želite neke malo mira i tišina da se oporavite.

  Istoimeni grad Raba nalazi se na uskom dijelu kopna koji stvara posebnu vedutu jedrenjaka s 4 lijepa zvonika, što privlači brojne posjetitelje. Grad Rab je zaista blago ovog otoka. Brojne gotičke i renesansne palače, crkve i zvonici, rimske zidine grada, stare ulice i loža čine poseban ugođaj za uživanje. Uz grad Rab, otok ima sedam idiličnih mjesta: Barbat, Banjol, Palit, Kampor, Mundanije, Supetarska Draga i Lopar.  U svakom od tih malih sela možete naići na prekrasne uvale i plaže, te šetnice uz more i dovoljan broj smještajnih objekata, kao što su apartmani i sobe.

  Otok Rab se ponosi u bogatom kulturnom baštinom i kulturno-povijesnim spomenicima. Na primjer, stari grad u gradu Rabu je vrlo dobro sačuvana i autentična arhitektonska jezgra s rijetkim i sačuvanim romaničkim spomenicima monumentalne arhitekture. Neki od rapskih kulturnih i povijesnih spomenika spadaju među vrlo važne i lijepe primjerke arhitekture, kao što je npr. Crkva i zvonik Sv. Marije, samostan i crkva Sv. Andrije, gradska loža, te Palača Nimira, da spomenemo neke.

  Danas su kultura i povijest Raba inkorporirani u turizam. Otok Rab nudi sve što je potrebno za odličan odmor, to je raj za opuštanje i odmor, odnosno oporavak, a posebno je popularan  tijekom ljetne sezone za obiteljske odmore. Kultura, povijest, priroda, i što je najvažnije, ljudi ovog otoka će učiniti Vaš odmor nezaboravnim. Otok nema industrije, tako da je priroda pošteđena tih zagađenja, a otočani žive pretežno od turizma, trgovine i tradicionalnih obrta. Otok nastanjuje cca 9.000 stanovnika. Glavne gospodarske grane su poljoprivreda, ribarstvo, brodogradnja, trgovina i turizam. Sa svojom blagom klimom i bogatom vegetacijom, čistim morem i gostoprimstvom stanovnika, otok Rab je turistički magnet već 120 godina. U turizmu je osvojio brojne nagrade i  proglašavan puno puta za  najbolje odredište, kako ranije tako i danas. Među mnogim priznanjima, Rab je nedavno (2005) dobio srebrnu nagradu na europski gr5ad cvijeća  'Entente Florale Europe' i evropsku nagradu  za kulturnu baštinu /  EuropA Nostra. Otok Rab je osvojio nekoliko puta više domaćih nagrada, Plavi  Cvijet i Turistički cvijet te u 2010 dvije 1. nagrade za najbolje turističko mjesto na Jadranu u kategoriji do 10,00 stanovnika. Osim nagrada za turističko odredište i brojni turistički radnici su također osvajali razne nagrade u svojoj struci; kuhari i barmeni Raba spadaju među najbolje u Hrvatska a osvajali su i mnoge međunarodne nagrade. Više o turističkoj povijesti otoka ovdje.

  Za sladokusce, tradicionalna kuhinja otoka daje mnogo okusa baziranih najviše na plodovima mora, domaćem povrću i mesu, a začinjeno je karakterističnim lokalnim aromatičnim biljem i začinima. Vrlo popularan je rapski specijalitet: tradicionalna Rapska torta.

       Rab biva stvarno užurban u ljetnim mjesecima srpnju i kolovozu, kada je turistička sezona na svom vrhuncu. Vrlo je popularno odredište za obitelji s djecom i grupe prijatelja, radi svojih različitih i lijepih plaže i sigurnosti. Ovdje svatko ima izbor: od pijeska, šljunka, stijena ... Tako Rab može biti pravo mjesto za vas ljeti, čisto more, mnogo plaža i dodatnih sportskih i drugih sadržaja; možete roniti, loviti ribe, igrati tenis i jogirati ... ili jednostavno uživati u ljetnoj vrevi. Noćni život odvija se oko mnogih kafića i  koktel barova i njihovih terasa ili beach party-ja. Možete kušati izvrsna jela i fina vina u odličnim restoranima, uživati u koncertima klasične glazbe, izložbama, raznim događanjima kao viteškom turniru i Srednjovjekovnom festivalu ili jednostavno prošetati stoljećima starom gradskom jezgrom i zvonicima grada Raba.

       Rab sigurno stoji na vrhu kao jadranska destinacija izvrsnosti zbog svojih prirodnih resursa, povijesne baštine, tradicijskih običaja i proslava, lokalne gastronomije i naravno usluge. Očekuje vas nezaboravno iskustvo. Mnoge gosti Raba kažu da ih je otok stvarno ugodno iznenadio. Bilo da želite samo uživati u blagoj klimi, lutati po mirnom otoku, otkriti stoljeća povijesti i baštine ili jednostavno na plaži upijati sunce, Rab ima toplu dobrodošlicu za vas u svako doba.


  Ukratko o otoku:

  Rab se smjestio u Kvarnerskom zaljevu, podno planine Velebit. Najjužniji je od Kvarnerskih otoka.

  Geografski polozaj:
  Širina: 44°45' N
  Dužina: 14°46' E
  Površina: 90.8 km2
  Broj stanovnika: 9.000
  Klima: mediteranska
  Sunčanih sati godišnje: 2.600
  Vjetrovi: zimi bura i jugo, ljeti maestral
  Temperatura mora od svibnja do listopada: iznad 20°
  Prosječna godišnja temperatura zraka: 16,8°
  Srednja ljetna temperatura zraka: 26°, uobičajena temperatura zraka od sredine Srpnja do sredine Augusta: 35° - 43°

  Karakteristično bilje otoka:
  - maslina, smokva, crnika, grožđe, kadulja, kapar, ružmarin, majčina dušica, brnistra, crnika, dud, aromatično bilje
   

  POVIJEST

  Otok ima bogatu prošlost, još od vremena Ilira 360 god. prije Krista. Kroz svoju burnu povijest Rab (ili Arba, Arbia ili  Arbiana - što su sve latinska imena za grad Rab) otokom je vladalo mnogo različitih vladara: od Ilira, od starih Grka i Rimljana, Bizantinaca, Venecije, ugarskih i hrvatskih vladara. Tragovi povijesti, svih tih utjecaja su ugrađeni u gradu kroz arhitekturu: njegove zidiname, crkve, palače i portale ali i tradiciju i folklor. Zanimljivi nalazi se mogu naći i u otočkim selima.

  MAGNIFICAE COMVNITATIS ARBENSIS IN CRISTI NOMINE
  Rab lat. Arbe se spominje  10. godina prije Krista u jednom starorimskom dokumentu, kojim ga tadašnji rimski car Oktavijan August proglašava municipijem i daje gradu samostalnost. Nedugo zatim grad dobiva i rijedak počasni epitet FELIX (sretan), što kazuje da je Rab već tada bio razvijeni civilizirani grad, čiji su stanovnici uživali u raskoši tekuće vode, kupalištima, kazalištu, hramovima, uređenim ulicama i koječemu drugome.

  Stari grad Rab (Felix Arba) ima status  Municipium (status grada) više od 2000 godina, na što su rabljani su vrlo ponosni. Cijeli otok je tada napredovao radi važnosti svog zemljopisnog položaja na plovidbenim rutama, posebno na staroj jantarskoj ruti. Tijekom cijelog srednjeg vijeka i renesanse Rab je cvjetao zahvaljujući trgovini soli, vinom, drvom i svilom. Naime, svila je na na Rabu bila poznata ranije nego u zapadnoj Europi. 
  U to doba društvo je bilo organizirano po uzoru na rimske tradicije, a Rab se može pohvaliti i da je imao svoje gradske statute još u 13 stolje?u.
   

   Zaštitnik grada i otoka je Sv Kristoforu. Legenda kaže da je sveta relikvija ( čuvano u Rabu -  dar iz bizantskog vremena iz Carigrada) spasila grad i otok u više navrata a posebno se spominje opsada grada i nalet istočnih normana u 11 stoljeću kada su moći Sv. Kristofora izložene na zidinama grada zaštitile i spasile otok neprijatelja. To je bilo  09/05/1075. Razna čuda je zapisao biskup Juraj de Hermolais u 13 stoljeću u djelu "Čuda Sv. Kristofora".
  1358. poslije čestih mijenjanja vladara, Rab je dospio pod vlast kralja Ludovika I anžuvinca, kojeg su otočani slavili kao svog osloboditelja. U spomen na velikog Kralja i davnu invaziju odlučeno je da se 09.05. slavi kao dan Grada i dan pobjede. Dan zaštitnika otoka  (25.07- 27.07. - danas Rapska Fjera ) svečano se proslavlja Viteškim igrama - natjecanjem samostreličara i prikazom srednjevjekovnih zanata po ulicama grada.

  Otok je imao burnu prošlost. ( vidi ispod), mijenjao razne sisteme i vladare, naravno prolazio kroz vremena prosperiteta ali i teškoća, posebno za vrijeme crne Kuge i svjetskih ratova.
   

  Povijesne priče, mitovi i legende:

 • Legenda o Sv.Kristoforu
 • Legenda o Sv. Marinu, osnivaču Republike San Marino
 • Dominis - katolički biskup, dekan Windsora i skolastik

 •  

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  Kratki povijesni pregled:

  - do 228.st.p.K. - Liburnia/ Ilirija, Grci; Dionizije stariji i Dionizije mlađi
  - II st. p.n.e. Rimljani zauzeli Rab
  - od 3 st.p.K. - 6 st. Rimsko carstvo, Zapadno rimsko carstvo; Car Oktavijan august ( 27.pn.e) daje gradu status Municipija tj. status grada sa samostalnom gradskom upravom)
  - 493.- 544. Istočno-gotska država ( kraljevi Teodorik, Totila)
  - 544.god. - 9 st. Bizant, vrijeme dolaska Slavena
  - 9 - 10 st. pod upravom hrvatskih knezova, Bizanta i kralja Tomislava
  - krajem 10.st.-  Mletačka republika
  - početak 11 st. - 12 st. Hrvatsko kraljevstvo
  - 12 st.- 15  st.- česta izmjena vladara; Mleci, hrv.-ugarski kralj Koloman, kralj Bela III, Ljudevit Anžuvinac, Ladislav Napuljski, hrvatsko-ugarski kralj Sigismund
  - od 1409. do 1797.god - Mleci
  - 1797.god. do 1815. - Napoleon, Ilirska provincija Kraljevine Italije
  - 1815.god.- 1918.god.- Austro -Ugarska Monarhija
  - 1918.-1921. Kraljevina Italija
  - 1921.god - 1941.god. - Kraljevina Jugoslavija
  - Travanj 1941.god- 1943.god. fašistička Italija
  - 1944. -1945.god. - Dritte Reich
  - 1945.- do 1990. SFR Jugoslavija
  - 1991.god.- Republika Hrvatska


  KULTURNA BAŠTINA

  Župna crkva  Sv. Marije Velike;
  - Pieta i krstionica, Petar Trogiranin,
  - Kor 1445
  - Ciborij 9 st.
  - reljef Isusa Krista, Bizant 8 st.
  - oltarna slika Djevica s djetetom, 14. st, Guariento d’Arpo
  - oltarna slika Uznesenje Bogorodice. , kasnovenezijanski barok ( 1746 - 1756)
  - oltarna Intarsia u mramoru s likom Sv. Kristofora ( 17 st.)
  - Relikvijar Sv. Kristofora
  - razna raspela, kadionice, svijećnjaci, pokali,...
  - Stucco kasno venezijanski barok; 18 ct. Clemente i Giacomo Somazzi
  - orgulje, Petar Nekic 1756, renovirane
  - oltarna pala Bogorodice s Djetetom, 14. st., pripisana mletačkom slikaru Guarientu d'Arpu

  - Crkva Sv. Antuna Opata: oltarna pala s sv. Joakimom i Antom, rad Matea Ponzonija, 17. st.

  - Samostan benediktinki Sv. Andrije;
  - renesansno raspelo sa slikanim prikazom Oplakivanja.
  - oltarna pala rad mletačkog slikara A. Novellija iz 1765.
  - kretsko-bizantska slika Bogorodica s Kristom u naručju iz 16. st., kojoj je srebrno-zlatni okvir ikone izradio mletački zlatar iz 18. st.
  - slika Oplakivanje Krista, kretsko-mletački rad iz 16. st.

  Crkva Sv. Justine;
  - oltarna pala, prikaz Sv. Justine i likova vezanih uz bitku kod Lepanta, iz 17. st., flamanskog slikara Baldasare d'Ane. - oltarna pala Smrt sv. Josipa, mletačka slikarska radionica 16. - 17. st.
  - kopija Poliptiha Paola Veneziana ( original prodan i nalazi se u Bostnu, SAD).
  - Bogorodica s Kristom u krilu i anđelima, španjolski slikar Zuano Buschet, 16. st.
  - Kolomanove pločice, 12 st.
  - razni sakralni predmeti i relikvije iz raznih perioda od 11- 18 st.

  Crkva Sv. Križa; - slika Bogorodice s Kristom u krilu među svecima. Štukature rad Clementa i Giacomo Somazzi.

  Crkva  Sv. Ante Padovanskoga;
  - oltarna pala Bogorodice s Kristom u krilu, rad mletačkoga baroknog slikara iz 17. st.

  Portali; palača Cernota, palača Nimira; rad kipara Andrije Alešija 15 st.

  Samostan Sv. Eufemije:
  - poliptih, rad radionice braće Vivarini 1458
  - tabulatorium - kasni barok
  - Ikona Djevica s djetetom - nepoznati majstor/ period
  - zbirka Fra Ambroz Testen ( moderno slikarstvo)
  - lapidarij ranosrednjovjekovne plastike (kapiteli, reljef iz VII. st.), sarkofag Mande Budrišić
  - biblioteka

  Fotoalbum KULTURNA RIZNICA, Rab - Muzej Sv. Justina ( u obnovi)

  Javni spomenici Raba

  - Fontana u parku Boškopini, s kraja 30-ih godina 20. st., darovao ban Ivan Perović. Ima šest izvora vode, koji simboliziraju otočne župe, s izvorom u zajedničkom središtu.

  - Fontana na Trgu sv. Kristofora (1989.) tematizira lokalnu legendu o pastirici Dragi i Kalifrontu, iz pjeva Juraja Barakovića, a djelo je riječkoga akademskoga kipara Žarka Violića.

  - Spomen groblje žrtava fašizma u Kamporu iz 1953. projekt je slovenskog arhitekta Edvarda Ravnikara (1907. – 1993.). U sklopu spomen obilježja mozaik je slovenskoga autora Marija Pregelja.

  - Spomenik palim borcima NOB-a, rad Vinka Matkovića iz 1952., obnovljen je 2003., i objedinjen sa Spomenikom poginulim hrvatskim braniteljima i žrtvama u Domovinskom ratu autora Mladena Šćerba. Nalazi se na lokalitetu gradskoga parka Boškopini blizu hotela Istra.

  - Bista Pravdoja Belije (zaslužni rapski nadšumar, 1853 – 1923.) postavljena je 1974. u gradskom parku Komrčar, rad nepoznatog autora.

  - Brončana skulptura Sv. Marin, autorice Danielle Volpini iz San Marina, iz 2004., dar  Republike San Marino otoku Rabu - gradu prijatelju.

  - Brončani spomenik Markantunu de Dominisu,  djelo Koste Angelija Radovanija (akademski slikar, London,1916. – Zagreb, 2002.), iz 1974.g., pred rodnu kuću postavljeno 1994.

  Spomenici, arhitektura;

  - grad Rab
  - crkva Sv. Petra u Supetarskoj Drazi
  - franjevački samostan Sv. Bernardina i Sv. Eufemije u Kamporu
  - ruine Sv. Damjan u Barbatu


  Zanimljivosti iz povijesti rapskog turizma

  120 godina turističke tradicije - program proslave 2011

  Otok Rab jedna od prvih turistickih oaza na sjevernom Jadranu.

  - 23. travnja 1889. godine prof. Leopold Schroeter i prof. Froschauf (Austrija) načelniku općine Rab predali su pismeni prijedlog za intezivniji razvitak turizma Raba što je iste godine općinsko vijeće i prihvatilo, te proglasilo otok turistickom destinacijom i lječilištem. Odluka je donesena na temelju ugodnih klimatskih uvjeta i povoljnog djelovanja na oboljenja srca i dišnih organa.
  Nedugo nakon razvitka turizma na Rabu su se počeli graditi i prvi hoteli;
  1895, hotel "Bellevue", 1908 "Grand Hotel", 1920 hotel "Astoria", 1925 Palace hotel Praha, 1927 god.,grand hotel "Imperial, 1928 Adria- današnja "Istra", 1930 "Kontinental" - na mjestu današnjeg hotela Padova, 1931 Miramar i Slavija, 1932 Bristol - današnja Arbiana, hotel Danica 1935. već početkom 20 st. na Rabu postoji i nekoliko privatnih pensiona: Tonsa, Brozović, Marčić, Praha, kamensky i Zsolnay.. Zanimljiva je činjenica da je Rab 1914 posjetilo 6.000 gostiju, a već 1930 godina Rab postaje jedno od najpoznatijih odmorišnih mjesta na Jadranu i od tada se ( s izuzetkom ratnih perioda) broj turista na otoku stalno povećava. 1938 na otoku se biljleži 17.172 posjetilaca.

  - 1936 godine engleski kralj Eduard VIII.. odlučio je pobjeći od državnih obveza i dvorskih intriga i svojim brodom zaploviti Mediteranom prema Rabu. Sa svojom družicom Wallis u Uvali Kandarola, malo podalje od očiju znatiželjnika, ušao je u more potpuno gol. Iako je na Rabu čak dvije godine prije kraljeva dolaska otvorena prva plaža za nudiste, taj trenutak ubrzo je prihvaćen kao početak naturizma na otoku i općenito početak pokreta slobodnog tijela ( Freikoerperkultur).

  Nakon 2 svj. rata trebalo je više godina obnove te se osnovačlo hotelsko poduzeće "Imperial" koje je pokrivalo kompletnu turističku branšu na otoku. Turizam je uzimao sve veći zamah a vrhunce u brojkama je dostigao '80-tih godina 20 st.

  TURISTIČKA PONUDA DANAS

  Otok Rab ima raznovrstan smještaj s oko 22.500 kreveta u 17 hotela, dva veća kampa i 1 manji, dvije ACY marine, 2 turistička naselja ( Suha Punta i San Marino), mnoge penzione, nekoliko vila, apartmane i sobe u privatnim kućama. najbrojniji su kapaciteti u privatnom smještaju. Na otoku postoji desetak putničkih agencija, a naša agencija Kristofor je među prvim privatnim turističkim agencijama.

  Rab je mnogo puta nagrađivan titulom šampiona turizna i drugim značajnim priznanjima; da nabrojimo samo neke: nekoliko "Šampion turizma", večernjakov Plavi cvijet, Plava zastava, Turistički cvijet HTZ-a za najuređnije turističko mjesto.. Zadnje nagrade su 2 prva mjesta; Plavi cvijet i Turistički cvijet 2010 za najblje turističko mjesto ispod 10.000 stanovnika na Jadranu. Osim toga, Rab je osvajao i dosta inozemnih nagrada, npr. nagradu 'Entente Florale Europe' odnosno „Srebrni cvijet Europe“ kao posebne nagrade za čistoću i uređenje otoka, te očuvanje povijesne jezgre grada, koja je spomenik kulture nulte kategorije i Europsku nagradu za kulturno nasljeđe 'EUROPA NOSTRA AWARD'.
  Osim same destinacije i brojni turistički radnici na otoku su osvajali razne nagrade u svojoj profesiji.
   

  RAB OSVAJA TURISTIČKU SCENU SVAKE GODINE IZNOVA -  APSOLUTNI POBJEDNIK I  NAJBOLJA DESTINACIJA U HRVATSKOJ ZA 2011!

  Turistički prvak u 2011 s mnogim 1. nagradama;
  Turistički cvijet-kvaliteta za Hrvatsku, Najbolja plaža, Najbolji suvenir i Najbolja kulturna manifestacija.

  ZLATNA KNJIGA GOSTIJU

  Nekoloko slavnih rapskih gostiju kroz povijest i u skorije vrijeme:

  - Papa Aleksandar III
  - Juraj Barakovic, 15/16.st, hrv, pjesnik - prilikom posjeta Rabu spjevao je "Dragu, rapsku pastiricu"
  - Petar Trogiranin, kipar, 15/16 st.
  - Andrija Alessi, kipar 15 st.
  - Ivan Kukuljević Sarcinski 1856 -  povjesničar, političar i pisac, kolekcionar
  - Car Franjo Josip 1875
  - Sit Thomas G. Jackson 1887- britanski arhitekt, umjetnik, prosvjetitelj, povjesničar i autor
  - bečki gradonačelnik dr. Lueger 1909
  - austrijski prijestolonasljednik Franjo Ferdinand 1911
  - princ Alois von Liechtenstein 1910 - kuća Liechtenstein je donirala značajnu sumu novaca za izgradnju šetališta u uvali Eufemija
  - prof. F.W.Schleyer - u više navrata dolazio na Rab. 1914 objavio knjigu RAB, GRAD I OTOK, BISER PRIRODE I UMJETNOSTI U DALMACIJI
  - legendarni njemački filmski redatelj Friedrich Wilhelm Murnau ( Nosferatu) snimio je film "Die Finanzen des Großherzogs" 1924 na otoku Rabu
  - 1936. kralj Edward VIII i Lady Simpson - kupali se bez odjeće na poluotoku Frkanj za ćto su dobili dozvolu od općine! U njihovu čast je bio ispred hotela Imperial na travnjaku cvijećem ispisan znak sterlinga.
  - slikar Edo Freiherr von Handel- Mazzetti  dvadesetih godina

  U skorije vrijeme:
  - Gdin Bruno Kreisky, bivši kancelar Austrije
  - Sheik Yamani, bivši predsjednik OPEC-a
  - Nino Cerutti
  - Fam. Agnelli
  - Dragutin Tadijanović, hrv. pjesnik
  - Slobodan Novak, hrv.knjizevnik - roman "Mirisi, zlato i tamjan" - preporučeno štivo za sve ljubitelje dobre literature, radnja se dogadnja na Rabu
  - književnik Z. Ferić
  - pjesnikinja A. Škunca
  - Vladimir Dodig Trokut, suvremeni umjetnik
  - Dunja Vejzovic - hrv.operna primadonna
  - Davor Šuker, nogometaš
  - Ivana Trump
  - kapetani upravitelji republike San Marino

  Nekoliko slavnih i zaslužnih ljudi Raba ( porijeklom/ djelom/ titulom):

  - klesar Marin iz Lopara koji je osnovao republiku San Marino na brdu Titano
  - Ivan Krstitelj Rabljanin ( Magister Joannes Baptista Arbensis de la Tolle) - ljevač topova i zvona 16 st.; najviše radio u Dubrovniku
  - Biskupi: Tizian 1. rapski biskup 530 god., Drago 11st., Juraj de Hermolais 13 st. - rapski biskup, pisac Čuda Sv. Kristofora
  - Petar Zaro - 15 st. donator za samostan i crkvu u Kamporu
  - kneginja Manda Budrišić, osnivačica franjevačkog samostana Sv. Antuna 15/16st.
  - Mark Antun de Dominis, 15/16 st. svećenik i fizičar, predavao na Oxfordu, progonjen od Inkvizicije
  - Matija Pončun 16/17 st.- rapski slikar
  - Dominik Dokula, rapski dobrotvor 16/ 17 st.
  - Justus ( Pravdoje ) Bellia - 19/20 st.nadšumar, kreator gradskog parka Komrčar
  - fra Odorik Badurina - 19/20 st. - pisac velike kamporske kronike
  - fra Ambrozije Testen, 20 st. - franjevac i suvremeni slikar
  - fra V. Brusić - 20St. pisac knjige "Otok Rab"
  - prof. Miljenko Domijan, 20 st. - konzervator, pisac monografije "Rab- Grad Umjetnosti"   

  Otok ima sedam idiličnih mjesta, svako mjesto na otoku je naravno jedinstven spoj lokalne gastronomije, gostoljubivosti i običaja:
   

 • Barbat,
 • Banjol,
 • Palit,
 • Kampor,
 • Mundanije,
 • Supetarska Draga,
 • Lopar

 •  

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  i naravno stari grad Rab


  SPORT I REKREACIJA, AKTIVNI ODMOR
   

  VODENI SPORTOVI - Rab kao otok ima izvrsne mogućnosti za skoro sve tipove sportova na vodi. U hotelima na otoku postoje 2 unutarnja bazena i 2 vanjska bazena. Tijekom kupališne sezone igra se vaterpolo i održava se plivački maraton. Ronjenje i kayaking tijekom cijele godine. Jedrenju na dasci posebno pogoduju vremenski uvjeti u mjesecima; maju i septembru, ali i u ostalim mjesecima.
  Postoje mogućnosti za iznajmljivanje različitih motornih vozila, jet ski-a, kajaka, pedalina, skijanje na vodi, vožnje na gumenim bananama, padobran , aquagana i dr...

  RENT A BOAT - IZNAJMLJIVANJE PLOVILA

  TENIS - Na otoku Rabu ima 18 lokacija sa tenis igralištima. Uz tenis terene moguće je dobiti i sate tenisa, sparing partnera kao i iznajmljivanje teniskih reketa. Veći teniski komplesi
  su u Loparu - Hotelsko naselje San Marino, U Kamporu na predjelu Suhe Punte, i u Rabu igrališta pored hotela Imperial te u Banjolu privatni teren.

  ODBOJKA NA PIJESKU - Rab ima odlične uvjete za ovakav vid rekreacije, posebno se time ističe velika pješčana plaža Rajska plaža u Loparu ( gdje se svake godine i održava jedan od
  turnira prvenstva Hrvatske), zatim pješčana plaža u Kamporu i dr.

  MOUNTAIN BIKING - VOŽNJE BICIKLOM - Posebni doživljaj na Rabu jesu vožnje biciklom s mnogo malih cesta, staza i puteljaka.Do se vozite otokom izmenjuju se različiti krajolici morske obale, mediteranske šume, livada i primorskog krša.

  TREKKING - PJEŠAČENJE - Kao i vožnje biciklom tako i pješačenje i pješačke staze
  pružaju ljubiteljima pješačenja izvrsne mogućnosti. Posebno valja istaći pješačke
  staze u Loparu, šumi Kristofor, Šetnica uz more "Lungo mare" u Banjolu i Barbatu, Pješačka
  staza prema najvećem vrhu otoka Kamenjaku,...

  PODVODNE AKTIVNOSTI - RONILAŠTVO
  Postoji 6 ronilačkih centara. Ronilačke aktivnosti su u posljedne vrijeme jako razvile.  U podmorju oko Raba otkriven je nekoliko potopljenih
  brodova kao i prirodnih podmorskih reljefa, a prodjen je i značajan broj amfora.
  Uz osnovnu obuku i najam opreme postoje i napredne škole ronjenja kao i cjelokupni aranžmani za ronilački odmor.

  WELLNESS

  - Na otoku postoji 1 wellness centar u hotelu i nekoliko privatnih salona za masažu odnosno solarij.

  Na Rabu postoje uvjeti za igranje nogometa, košarke, rukometa...  Poznati je i turnir u malog nogometu u Loparu u Sportskom centru za vrijeme blagdana Male Gospe. U zadnjih par godina na Rabu se održava moto-cross i off-road natjecanja, a vrlo su popularni i borilački sportovi i joga. Osim gore navedenih mogućnosti na Rabu je moguće baviti se boćanjem, minigolf i stolni tenis, vodeni tobogan, paintball centar,...

  Zbog svoje klime i prirodnih uvjeta Rab pruža mogućnosti za pripreme sportaša tijekom cijele godine.
   

  NOĆNI ŽIVOT I ZABAVA:

  - kafe-barovi u centru: San Antonio, Forum, Le Journal, Sanda
  - disco Grand u luci Rab
  - disco u centru San marino, Lopar
  - beach-party club SANTOS, Pudarica

  Ostalo: ljetno kino - Gornja ulica Rab, koncerti Paradiso, ljetne gostujuće kazališne predstave i koncerti,

  RAPSKO KULTURNO LJETO (svibanj - rujan), Rab
  Različita zabavna i kulturna događanja; niz umjetničkih izložbi u svibnju, koncerti limene glazbe, nastupi folklornih grupa i klapa, a u okviru Rapskog ljeta održavaju su Rapske glazbene večeri, Rapske ferije, te nastupi rapskih samostreličara.

  RAPSKE GLAZBENE VEČERI, (lipanj – rujan), Rab
  Tromjesečni festival klasične glazbe u okviru kojeg se jedanput tjedno održavaju koncerti u atraktivnim gradskim prostorima ( Crkva Sv. križa, Crkva Sv. Marije Velike).

  RAPSKA FJERA, ( 25.07.- 27.07.srpanj), Rab
  Rapske ferije odnosno Dani srednjeg vijeka je proslava kojom se obilježava sjećanje na bogatu rapsku srednjovjekovna prošlost i tradicijske zanate.

  RAPSKE VITEŠKE IGRE, (svibanj/srpanj/kolovoz), Rab:
  Viteški turnir s nastupima rapskih samostreličara koji se odražavaju od 1995. u spomen na prvi vitešku igru koja se dogodila još 1364. godine. Rapski samostreličari održavaju svoje turnire prigodom vjerskih praznika, dana grada Raba i sličnih prigodnih događanja


  Turistički članci:
   
 • Rapske viteške igre
 • Članak o ponosu grada - parku KOMRČAR
 • Park-šuma Kalifront
 • tradicionalna rapska kuhinja
 • O gradu Rabu

 • Otok Rab Vodič Smještaj Katalog Diving Nautika Izleti Fotoalbumi O nama


  Š 1992. - 2013.Kristofor D.o.o.All Rights Reserved. ---- Enguiries: info@kristofor.hr ,  Suggestions or comments: Webmaster