RAPSKE VITEŠKE IGRE

Iz mnoštva povijesnih dogadjaja Rabljani su obnovili staru vitešku igru utemeljenu u Rabu davne 1364. god. u èast Ludvika I Anžuvinca, Kralja Maðarske i Poljske. Od obnavljanja 1995.god. ove igre postaju centralni kulturni dogadjaj ove sredine.
Posebnost Rapskih viteških igara je antièki samostrel kojega na svojim igrama koriste još samo "balestieri" iz Republike San Marina. U srednjem vijeku Rabljani su njime obranili svoj grad od napadaèa, pa su igre uveli u slavu te obrane i kao poèast svome zaštitniku Sv. Kristoforu. 

Igre su se prije održavale dva puta godišnje: 9. svibnja (Dies Victoriae) i 27. srpnja (Dies Natalis). To su bile najveæe sveèanosti za kojih se praznovalo punih sedam dana. Zanimljivnost je da se tijekom igara dopušta povratak svih prognanim s otoka, a zabranjuje se premlaæivanje žena.

Obnovljene igre prema davnoj tradiciji danas se održavaju 25. Lipnja i 27.srpnja. Sveèani mimihod gradom priredjuje se i na Dan Velike Gospe, a osim samostrelièara, u cijeloj ceremoniji sudjeluje i družina plesaèa srednjevjeklovnih plesova, te bubnjari koje djeluju pri Udruzi rapskih samostrelièara. Èesti gosti su i Balestieri iz San Marina. Igre sveèano otvara rapski knez na Trgu sv. Kristofora pred gradskim vratima. Uz zvuke fanfara na jarbol se podiže zastava Grada, a na znak èastnog suda vitezovi zapoèinju natjecanje. 
Najbolji strijelac je onaj natjecatelj èija se strijela zabije najbliže središtu mete. Rapski knez proglašava pobjednika viteških igara i uruèuje mu nagradu "Felix". Programom srednjevjekovnog plesa, glazbenika i zastavnièara, te sveèanim mimohodom svih sudionika završavaju Rapske viteške igre. 
 

Rapski Samostrelièari - web stranice Kluba

 
RAPSKA FJERA - DANI SREDNJEG VIJEKA

Od nedavna se uz proslavu u èast Sv. Kristofora održava i 'Rapska fjera - Dani Srednjeg vijeka'; svetkovina u duhu srednjega vijeka u kojoj se obnavljaju i prezentiraju obièaji, zanati, život i duh otoènog srednjovjekovlja. "Fjera" se odvija na otvorenoj sceni - na ulicicama najstarijeg dijela grada - Kaldanca, a u njoj osim rabljana sudjeluju i prijatelji iz Montegiardina - Republike San Marino.
Pred mnogobrojnim znatiželjnicima odigravaju se davne prièe, kuje se novac, pletu košare, obradjuje kamen, drvo, a svoje umijeæe na Pijaceti pokazuju keramièari, slikari, medari, cvjeæarice, glagoljaši, dok se u galeriji PiK smjestilo srednjovjekovno seosko domaæinstvo: žene èešljaju vunu, tkaju, melje se brašno, mijesi kruh. Odjekuje klapska i kumparska pjesma. Rapski samostrelièari rado otkrivaju tajne rukovanja samostrelom dok na ulicama grada bubnjevi upozoravaju na privodjenje kažnjenika.
Fjera kulminira natjecanjem samostrelièara i vatrometom.

Pogledajte fotoalbume:
- Viteškog turnira i Festivala Rapskih ferija 2002-2003
- Samostrelièara, Svibanj 2004
 
- Udruga Rapskih samostrelièara
- Fjera website
 Ove sveèanosti su jedna od najveæih kulturnih atrakcija otoka i privlaèe velik broj gostiju.

Sign Rapska Fjera Guestbook

 


COMPUTER GAMES & MEDIEVAL WORLDS:

IMPERIAMedieval middle-ages living history theme park festival fairs events centerSTRATEGY COMPUTER GAME


Page Top
HR - home Vodiè Smještaj Nautika Turist. linkovi Fotoalbum O nama

Š 1992. - 2013.Kristofor D.o.o. Sva prava pridržana. ---- Upiti: info@kristofor.hr ,  Sugestije i komentari: Webmaster