OSNOVNE INFORMACIJE ZA NAUTIČARE

 
 • Najam barke ili broda
 • pravila
 • Vrijeme na Jadranu
 • Ronjenje
 • Rab ima dugu pomorsku tradiciju, i dao je mnogo vrsnih pomoraca. Na otoku Rabu su 2 ACI Marine: u Supetarskoj Drazi i u luci Rab. Postoje i marine za zimovanje, kran, kao i ostale popratne usluge; od specializiranih trgovina za nautičare i sportski ribiolov ( NOBIMAR, AURANI, SIDRO, UDICA ) , do vrsnih brodograditeljskih obrta ( PIČULJAN ) i mehaničarskih radionica ( PERAN ) . U privatnom smještaju ima dosta priveza u svim mjestima. Benzinska stanica za plovila je u luci Rab.
  VRIJEME

  - prosječna temperatura mora od Svibnja do Listopada preko  20° C, zimi 12°
  - prosječna temperatura zraka u godini: 16,8° C
  - prosječna temperatura zraka ljeti: 26° C
  - prosječna temperatura zraka zimi: 8° C

  - Vjetrovi:
                          Bura i Jugo su glavni vjetrovi koji pušu na Jadranu. Prevladavaju od Rujna do Svibnja, dok je prevladavajući vjetar ljeti Maestral. Bura je hladan sjeveroistočnjak koji puše od kopna prema moru i sa sobom nosi lijepo vrijeme. Jugo je vlažan jugoistočnjak, popraćen kišom i teškim oblacima i ne započinje odjednom kao Bura, već mu treba od 36-38 sati da se razvije. Maestral je lokalni vjetar koji puše s mora, većinom ljeti. Obično započne puhati oko 10 -11 ujutro, a najveću snagu dostiže oko 2/3 sata popodne stišavajući se u predvečerje sa zalaskom sunca. Prate ga bijeli oblaci.

      Drugi vjetrovi:
      Burin, sjeveroistočnjak, puše ljeti s kopna.
      Tramontana i istočniLevante su blaže verzije Bure.

     VREMENSKA PROGNOZA  za Jadran (dnevno iz Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda)

  Najam barke ili broda 
  Brodovi od 5 KS - 50 KS

  - Cijena za 1 dan najma varira od eur 40 - eur 60, ovisno o snazi broda. 
  Benzin nije uključen u cijenu. Potrebna je dozvola za upravljanje brodom ( pogledaj gore).
  Najam moguć samo po dolasku na otoku - razni ponudjači.
   
   

  Brodovi i gliseri od 75 KS to 205 KS

  - rezervacije barki - minimalno najam 3 dana. 

  Ponuda brodova

  PRAVILA - Pregled za čamaca

  za plovidbu na moru u Hrvatska treba imati dozvolu, postoje četiri vrste, za manje brodove do 7m i cca 5 KS / brodicama za osobne potrebe do 7 metara i motora
  snage 15 kW - Kategorija A - Potvrda o poznavanju pravila plovidbe na moru (koji košta od 500- 750 KN) ili za sve ostale najmove većih brodova skiper mora imati potvrdu o kompetenciji - dozvolu za voditelja plovila, već ovisno o kategoriji ( obično kategorija C.
  U svakom slučaju, morate imati jedno ili drugo na brodu ... Za čamaca do 5 KS ovaj dokument se ne pita (registrira) kod ugovaranja, ali je do vas da ga u slučaju bilo kakve kontrole na moru (kazne) imate. Za veće brodove navigacijska licenca je upisan u ugovor o najmu.

  Tečaj za voditelja plovila, kategorija C se može obaviti u Lučkoj upravi prema prethodno dogovorenom roku, treba ponijeti 2x fotografiju, putovnicu.Tečaj se održava na hrvatskom, njemačkom / ili engleski od strane lučkog kapetana, trajanje 3-5 dan sa ispitom pred komisijom. Cijena okvirno oko Kn 3.500  ( kurs 3.000 +  ispit kn 500) .. Ako vas zanima, kontaktirajte ovdje, 00385 98 216071
   

  Page Top
  HR - home Vodič Smještaj Nautika Turist. linkovi Fotoalbum O nama


  Š 1992. - 2013.Kristofor D.o.o. Sva prava pridržana. ---- Upiti: info@kristofor.hr ,  Sugestije i komentari: Webmaster