LOPAR:
 

To je od centra najudaljenije mjesto na otoku. Zadržalo je u načinu života i govoru najčvršće veze s prošlošću. 
Loparani su ponosni i na svog starog stanovnika, klesara Marina koji je na brdu Titano osnovao državicu San Marino - prvu republiku >> pro?itaj legendu.

Lopar uz bogatu i plodnu dolinu, ima i dugu pješčanu plažu - posle Bola na Braču najpoznatiju pješčanu plažu na Jadranu i svakako jednu od fotografiranijih: Rajsku plažu - idealnu za neplivače i malu djecu, jer tu treba hodati oko od 500 m da odraslom čovjeku more dodje do pasa. Uz ovu plažu smjestilo se turističko naselje San marino i najveći autokamp na otoku. Ovdje je ljeti vrlo živo, a na plaži uvjek gužva.

No, Rajska plaža na svu sreću nije i jedina pješčana plaža u Loparu. Zapravo, sve uvalice u Loparu su pješčane, okružene borovom šumom. 
Svakako za preporučiti Saharu i Ciganku, uvale do kojih možete doći dobro označenim pješačkim stazama za cca 10 min hoda. 

Stari dio Lopara prema trajektu je puno mirniji dio u odnosu na San Marino. 
Danas možemo zamijetiti da je turizam značajno izmjenio izgled mjesta i život.
 

Restauranti: San Lorenzo, Feral, Laguna.

Preporučamo: Fortunu i Madonnu.

PLAŽE
Legenda o Sv. Marinu đakonu, osnivaču Republike San Marino

Marin je rođen u Loparu na otoku Rabu i naučavao je za klesara. prijateljevao je s Leonom, s kojim je napustio otok i otišao na drugu stranu Jadranskog mora, na apeninski poluotok, u Rimini. Vjerojatno su mladići krenuli u svijet tražeći posao. Kako je Marin bio vrijedan i krepostan, tamošnja kršćanska zajednica ga je ubrzo zavoljela i ubrzo je postao đakon Biskupa Gaudientiuma. Zbog svojih propovjedi je bio proganjan pa se odselio na nepristupačno brdo Titan, gdje je osnovao novi dom i živio kršćanskim životom, ubrzo okupivši oko sebe zajednicu. 

To su bili počeci današnjeg grada i države San Marino, koja je po svom osnivaču i dobila ime. Ponizni klesar koji je osnovao malu zajednicu jednostavnih, siromašnih i bogobojaznih ljudi na brdu Titano je u nasljeđe ostavio osim svog stila života, slobodu, vrijednost koja je omogućila sanmarinezima da održe svoju zajednicu do današnjih dana, čuvajući je od povjesnih bura. Marin je sahranjen u maloj crkvici koju je sagradio i priznat je svecem i od zajednice i od Vatikana. Službeni datum osnivanja Republike San Marino seže u 301 god., 3. rujna. 
San Marino je najstarija republika u Evropi, grad- pobratim i prijatelj grada Raba.

Portal Republike San Marino

PLAŽE:

LIVAČINA 

Lopar - uvala prema trajektu


Lopar Panorama


Rajska plaža 

uvala Lopar - prema trajektu


Lopar - plažaView Larger Map

 
HR - home Vodi? Smještaj Nautika Turist. linkovi Fotoalbum O nama


Š 1992. - 2013.Kristofor D.o.o. Sva prava pridržana. ---- Upiti: info@kristofor.hr ,  Sugestije i komentari: Webmaster