SUPETARSKA DRAGA
 

Supetarska Panorama


Gornja Supetarska, vodenica


Sv. Petar u Drazi


 
 
 

 
SUPETARSKA DRAGA

Mjesto se nastavlja na dolinu polja Mundanija i obgrlilo je uvalu u kojoj se smjestilo, a dijeli se na Donju i Gornju S.Dragu. Ime je izvedeno iz naziva samostana Sv. Petra u Drazi ( Sanctus Petrus in Valle). Ovo je bila najstarija benediktinska opatija na otoku.
Dražani su oduvijek okrenuti moru, mnogo ih je pomoraca, pa nije ni čudo da se druga ACI Marina na otoku smjestila upravo u ovoj zastićenoj uvali. U marini je kran, restoran, trgovina.
Ova uvala je izmedju ostalog i stanište mnogih ptica koje se tu gnjezde, te zimovalište mnogih ptica selica.

Draga ponajviše mami svojim prekrasnim otočićima Maman, Srednjak i Sailovac gdje su i najatraktivnije plaže. Tu su mnoge lijepe kuce, s vlastitim privezima za barke i zato omiljeno odredište  nautičara. 
 

CRKVA SV. PETRA

sagra?ena je 1059.god. u čistom romaničkom stilu, kao trobrodna basilika i kao takva očuvana do današnjih dana, pa je jedna od najsačuvanijih crkava u izvornom obilku. Uz crkvu je nekada bio i benediktinski samostan, utemeljen od rapskog Biskupa Draga, kome je 1071.god. hrv. Kralj Petar Krešimir potvrdio posjede. Crkva danas zbog svoje ljepote i očuvanosti privlači mnoge ljubitelje arhitekture i umjetnosti.

Restauranti:
Za svakog gurmana neizostavna postaja je restoran Gonar gdje možete probati jela pripremljena na tradicionalan način "pod peku". Tu su i odlični Gurman, Bilil As, Mare, Royal, Belveder, Agava te motel Zlatni zalaz obitelji Holjar gdje možete uživati u delicijama uz jedan od najfantastičnijih pogleda na nas predivni plavi Jadran, počemu je motel i dobio ime. 
Inače, preporučamo Rest. Maestral.


View Larger Map
 

 

PLAŽE:

oto?i?i
Dumi?i

Donja S. Draga


Gonar

 


 
HR - home Vodi? Smještaj Nautika Turist. linkovi Fotoalbum O nama


Š 1992. - 2013.Kristofor D.o.o. Sva prava pridržana. ---- Upiti: info@kristofor.hr ,  Sugestije i komentari: Webmaster